cooks working at a restaurant kitchen
  • Home >
  • Sollicitatietips

Sollicitatietips

Sollicitatietips nodig voor een nieuwe baan in de horeca? We got you! Onze professionals van Start in de Horeca hebben een sterke achtergrond in HR én horeca. Vandaar dat wij jou de beste sollicitatietips geven, met een focus op dit specifieke vakgebied. Met onze tips, online cursussen en templates is jouw voorbereiding zo goed als compleet. Klaar om te beginnen? Hier komen onze tips.

Sollicitatietips voor in de horeca

1. Verdiep je in het bedrijf
Ten eerste is het van belang dat jij je verdiept in het bedrijf waar je gaat solliciteren. Hoe ziet het bedrijf eruit, hoeveel mensen werken er, wie is hun doelgroep en wat doen ze precies? Vergeet hierbij zeker niet de website en andere online uitingen te bekijken. Bedrijven gaan er namelijk vanuit dat je dit doet en dat je hierin geïnteresseerd bent. Als ze erachter komen dat je dit niet hebt gedaan, dan sta je gelijk een punt achter.

2. Bereid het gesprek voor
Voor het sollicitatiegesprek plaatsvindt moet je je altijd voorbereiden op eventuele vragen. Zo sta je niet met een mond vol tanden bij een pittige vraag. Je laat hiermee niet alleen zien dat je goed voorbereid bent, maar ook zelfverzekerd en dat je eerlijk durft te zijn. Vragen die je zeker niet moet vergeten bij je voorbereiding, zijn:

  • Waarom wil je bij ons werken?
  • Wat zijn je goede en slechte eigenschappen?
  • Wat heb jij het bedrijf te bieden?
  • Wat zou jij doen als een klant niet tevreden is of overlast creëert?
  • Hoe houd jij rekening met de hygiëne?
  • Wat doe je als je een conflict hebt met een collega?
  • Ben je een teamplayer of werk je liever op alleen?
  • Welke rol neem jij op in een team?
  • Waar zie jij jezelf over vijf jaar?
  • Wat zou jij willen veranderen binnen het bedrijf?

    3. Zet je eigen eisen op een rijtje
    Een sollicitatie is niet alleen een moment voor de werkgever om te kijken of er een klik is, maar het is ook een belangrijk moment voor jou. Ook jij moet kijken of het bedrijf wel bij je past. Zet van tevoren daarom op een rijtje aan welke eisen het bedrijf voor jou moet voldoen. Denk aan werktijden, het salaris, de verantwoordelijkheden die je mag dragen en een eventuele opleiding. Als je hiervan tevoren nog niet over na hebt gedacht, kan het zijn dat je overdonderd wordt. Stel: de werkgever biedt je een salaris aan, maar jij hebt nog niet bedacht hoeveel je minimaal wilt hebben. Dan weet je ook niet of je enthousiast moet reageren of niet. Het is daarbij belangrijk dat je direct argumentatiepunten bedenkt, voor het geval je de werkgever moet overtuigen van je eisen. Waarom verdien jij een opleiding en wat levert dit het bedrijf op? En waarom verdien jij een hoger salaris? Je zal merken dat je sterker in je schoenen staat tijdens het sollicitatiegesprek.

    4. Noteer eigen vragen
    We kunnen ons voorstellen dat je naast het beantwoorden van vragen, zelf ook vragen hebt voor je toekomstige werkgever. Schrijf deze vragen op en stel deze tijdens het sollicitatiegesprek. Het is niet erg om een briefje of papier erbij te pakken. Dit staat zelfs nog netter dan een telefoon. Het laat zien dat je je hebt voorbereid, dat je gestructureerd bent en dat je weet wat je wilt. Daarnaast word je er direct een stuk wijzer van en weet je wat je te wachten staat bij het bedrijf. Denk aan kledingvoorschriften, werktijden en ‘ongeschreven’ regels. Het salaris wordt meestal besproken in een tweede gesprek, maar dat wil niet zeggen dat je het niet eerder kunt vragen. Dit moet je zelf een beetje aanvoelen. Je ontdekt hierdoor of het bedrijf bij je past en je kan je beter voorbereiden op de eerste werkdag. Voorbeelden van vragen die je kunt stellen, zijn:

  • Welke werkzaamheden voer ik straks uit?
  • Hoe ziet een werkdag bij jullie eruit?
  • Hoe is de werksfeer?
  • Met wie zal ik gaan samenwerken?
  • Welke verantwoordelijkheden krijg ik?
  • Zijn er kledingvoorschriften?
  • Welke tijden werk ik?
  • Hoeveel vakantiedagen heb ik?
  • Krijg ik reiskostenvergoeding?
  • Zijn er doorgroeimogelijkheden?
  • Kan ik intern een opleiding volgen?
  • Hoe zal mijn contract eruitzien?
  • Wat zijn de vervolgstappen na dit gesprek?

    5. Bekijk het aanbod
    Wanneer je op gesprek komt bij een horecabedrijf is het wel handig dat je weet wat het aanbod is. Welke gerechten staan op de kaart en wat vind je hiervan? Wat zijn hun specialiteiten en hebben ze bijvoorbeeld een nieuw gerecht? Maar ook: werken ze met verrassingsmenu’s? Als je ervaring hebt in de keuken of de bediening, dan scoor je zeker punten om hierop in te gaan.

    6. Presenteer jezelf netjes
    Dit is voor elk sollicitatiegesprek vanzelfsprekend, maar in de horeca net iets meer. Zorg dat je netjes gekleed bent en let op je hygiëne. Tijdens een sollicitatiegesprek letten veel werkgevers specifiek op nagels en schoenen. Deze zeggen veel over je hygiëne en de verzorgdheid. Ze zeggen niet voor niets: ‘schoenen maken de man!’ Wanneer je met eten en mensen werkt mag hier niets mis mee zijn. Zorg dat je nette kleding en schoenen draagt, je fris ruikt en je haar verzorgd is. Deze punten zijn echt een must voor een sollicitatiegesprek in de horeca.

    7. Kom op tijd
    Knoop dit goed in je oren: zorg dat je op tijd komt! Daarmee bedoelen we zeker een kwartier te vroeg. Plan jouw reis dus niet op de minuut, maar zorg dat je wat speling hebt. Je weet namelijk niet of je nog wat extra tijd nodig hebt om de juiste locatie te vinden. Reken dan ook extra tijd voor het verdwalen of eventuele files en vertraging. De eerste indruk is gemaakt!

    8. Geef concrete voorbeelden
    Ben je enorm gestructureerd, kan je goed leidinggeven of ben je een echte teamplayer? Geef dan concrete voorbeelden van waarom dit het geval is. Iedereen kan namelijk wel wat goede eigenschappen verzinnen of heeft een andere definitie van ‘goed’. Concrete voorbeelden maken je verhaal geloofwaardiger en geven jouw werkgever een duidelijker beeld van je werkwijze en karakter. Zie hieronder twee voorbeelden:

  • Ik ben enorm gestructureerd. Bij mijn vorige bedrijf kwam ik met het idee om ieders werkzaamheden voor die dag op een krijtbord te schrijven. Hierdoor wist iedereen wat er die dag van hun verwacht werd en wie welke verantwoordelijkheden droeg.
  • Ik ben een echte leider. Tijdens mijn studie nam ik al bij elk project de leiding en bij mijn vorige werkgever werd ik gepromoveerd tot bedrijfsleider. Dit heb ik twee jaar gedaan en hier kreeg ik altijd goede feedback op.

    Dat waren de sollicitatietips voor in de horeca! Hopelijk heb je er wat aan gehad. Wij wensen je heel veel succes met je sollicitatiegesprek en vergeet niet gebruik te maken van onze templates. Deze helpen je verder op weg in het sollicitatieproces. Veel geluk!