Werkgevers

Zo houd je jouw medewerkers gemotiveerd!

In de horeca is het team waarmee je werkt ongeveer het belangrijkste van alles. Loopt het team slecht, is er wrijving tussen collega’s of is het gewoon een bende, dan loopt alles slecht. Het is niet het antwoord op alle problemen, maar een groot onderdeel van een slecht functionerend team is vaak het ontbreken van motivatie. Hier is gelukkig met een paar kleine aanpassingen wat aan te doen. We geven je tips.

Spreek je waardering uit

Iets waar niet alle werkgevers zich van bewust zijn, is dat je werknemers naar je opkijken. Je bent een voorbeeld voor hen en precies daarom is het uitspreken van je waardering heel belangrijk. Je hoeft heus niet iedere dag een staande ovatie te geven, maar let op dingen die ze goed doen en benoem het. “Wat ben je vandaag lekker bezig!”, “Hé, dat vind ik een goed idee van je, bedankt voor het meedenken!” of zeg aan het einde van de shift: “Het viel me vandaag op dat je dit en dat echt super goed hebt gedaan. Ik ben heel blij met je, dankjewel!”

Geef iedereen regelmatig 1-op-1 contact

Door regelmatig even apart te gaan zitten met alle werknemers weet je wat er gaande is. Gaat het wel goed met iedereen op privé gebied? Is er onderling tussen collega’s wrijving, of gaat juist alles goed? Hebben ze nog toffe ideeën voor het bedrijf, de socials of willen ze wat anders kwijt? Geef ze de ruimte om te vertellen wat ze kwijt willen. Het geeft ze het gevoel gehoord te worden en tegelijkertijd bouw je ook aan jullie band. En dat komt uiteindelijk weer ten goede voor het hele team. Het kost misschien wat extra tijd, maar het is echt de moeite waard!

Op zoek naar mensen met passie voor de horeca? Zo schrijf je een vacaturetekst voor mensen die net zo’n grote passie voor de horeca hebben als jijzelf!

Vraag medewerkers om advies en suggesties

Stel, je hebt een idee, maar je weet niet hoe je het uit moet voeren. Of je hoort alle jongeren praten over TikTok en je vraagt je af of jouw horecabedrijf daar ook iets mee moet doen. Maar hoe? En wat? Vraag je medewerkers om advies en suggesties. Dat geeft allemaal voordelen, want 1. Ze voelen zich gezien, want je vraagt hen specifiek om ergens een oplossing voor te bedenken. 2. Het geeft ze het gevoel écht onderdeel te zijn van het bedrijf en dat is altijd een fijn gevoel.

Houd werk en privé van je werknemers in balans

Loyale werknemers zijn een geschenk en dus fijn als iemand altijd bereid is te werken, maar als werkgever is het ook jouw verantwoordelijkheid om in te gaten te houden of het goed gaat met iemand. Als jouw werknemer áltijd aan het werk is, te lang blijft plakken en er misschien slecht uitziet, misschien is er privé iets aan de hand. Probeer het voorzichtig aan te kaarten. Misschien is er thuis iets aan de hand, of heeft iemand meer geld nodig om rond te komen. Kijk in alle gevallen of je de werknemer zo goed mogelijk kan ondersteunen. En als jij dat zelf lastig vindt, dan zijn er altijd instanties die met je mee kunnen denken.

Beloon goed werk

Ben je blij met een werknemer, lopen de zaken goed en wil je graag dat ‘ie voorlopig bij je blijft werken? Bespreek dit allemaal tijdens een voortgangsgesprek en overweeg een salarisverhoging. Je bent een goede werkgever als zij daar niet om hoeven te vragen. Goed werk wordt immers beloond. Je kan werknemers ook belonen door je waardering uit te spreken, of een keer een kaart en cadeautje naar hun huisadres te sturen met wat motiverende woorden erop.

Tip: Om de juiste verwachting te scheppen is het aan te raden om bij een sollicitatiegesprek uit te leggen dat ze worden beloond bij goed werk. Geef aan dat je na 3, 6 of 12 maanden een voortgangsgesprek hebt om te kijken hoe jullie het beiden vinden gaan en dat er dan dus ook een kans is op salarisverhoging. Op die manier motiveer je nieuwe werknemers om altijd hun best te doen en weten ze gelijk waar ze aan toe zijn!

Gelijk een vacature plaatsen? Schrijf je bedrijf in bij Start in de Horeca en plaats je vacature gelijk!

Andere bekeken ook