Werkzoekenden

Een cv maken voor de horeca doe je zo!

Start in de Horeca is in het leven geroepen om mensen met een passie voor horeca te matchen aan werkgevers met een passie voor horeca. Niet gek dus dat je hier gemotiveerde mensen kan vinden voor goede vacatures in de horeca. Ben jij op zoek naar een baan in de horeca? In deze blog vertellen we je hoe je een cv maakt voor de horeca. Lees je mee?

Tip 1: communiceer duidelijk over je taken

Wellicht heb je al wat ervaring in de horeca, maar het is belangrijk dat je ook duidelijk opschrijft wat je taken waren. Als jij alleen de naam van een restaurant op schrijft als werkervaring, dan is dit natuurlijk niet duidelijk. Beschrijf daaronder welke taken je hebt uitgevoerd. Hoe concreter hoe beter! Oh, en vergeet natuurlijk niet van wanneer tot wanneer je daar hebt gewerkt.

Tip 2: volgorde van werkervaring

Misschien logisch, maar we benoemen ‘m nog maar eens: bovenaan staat je meest recente baan in de horeca. Vanaf daar werk je steeds verder terug de tijd in. Doordat je heel concreet hebt opgeschreven welke taken jij hebt uitgevoerd bij je vorige werkgever(s) is jouw groei zichtbaar.

Tip 3: zorg dat je opvalt

Opvallen kan op verschillende manieren. Je maakt een creatieve cv in een ontwerpprogramma zoals Canva, je levert een video aan waarin je jezelf voorstelt aan je (hopelijk) toekomstige werkgever. In de horeca is het belangrijk dat je past binnen het team, maar natuurlijk ook of je klantvriendelijk overkomt. Een video is dan het perfecte medium om een onuitwisbare eerste indruk te maken. Tot slot kan je ook gewoon op de ouderwetse manier even binnenlopen bij een horecazaak om je cv en motivatiebrief persoonlijk af te geven. Vraag naar de manager zodat je alvast een eerste contactmoment hebt gehad.

De basis van een goed cv

Niemand heeft dezelfde cv, maar elk cv bevat wel een aantal vaste onderdelen. Hieronder vertellen we je welke punten sowieso op je curriculum vitae moeten staan

Persoonlijke gegevens

Hier schrijf je je volledige naam, geboortedatum, geboorteplaats, adres, telefoonnummer en e-mailadres op. Je zou hier ook je sociale media accounts kunnen plaatsen.

Opleiding

Hier vermeld je welke opleiding(en) en/of studie(s) je hebt gedaan. Verder schrijf je op wanneer je je diploma hebt behaald of wanneer je denkt klaar te zijn met je opleiding of studie.

Stages

Als je stage hebt gelopen, dan moet je dit ook zeker weten benoemen! Werkervaring doe je niet alleen op bij een baan, maar ook bij je stage(s). Dus vertel bij welk bedrijf je stage hebt gelopen, welke taken je hebt uitgevoegd en wanneer je de stage hebt afgerond.

Werkervaring

Dan je werkervaring. Als je al een aantal jaren meedraait in het werkende leven, hoef je je krantenwijk van 10 jaar geleden niet per se meer te benoemen. Maar als je pas net bent begonnen met werk is alle werkervaring relevant. Is dit laatste voor jou het geval, dan schrijf je die krantenwijk zeker op. Voor elke voorgaande (bij)baan schrijf je de naam van het bedrijf op, welke periode je daar hebt gewerkt en wat je taken en verantwoordelijkheden waren.

Vaardigheden

Heb je naast je opleiding, studie of bijbaan ook nog een hobby waar je veel van hebt geleerd en is het van toepassing? Schrijf het dan op bij het onderdeel vaardigheden. Ben je in je vrije tijd bezig met fotografie, of heb je jezelf leren coderen en geef je daar bijles in? Vermeld het op je cv!

Referenties en aanbevelingen

Heb je al eerdere werkgevers gehad, of ergens een stage afgerond? Vraag aan je voorgaande werkgevers of je hen als referentie mag opgeven. Dit is overigens nooit verplicht, maar als je oude werkgever heel tevreden was over jou, dan wil je dat een potentiële nieuwe werkgever hier ook van op de hoogte is, toch?!

En dan is het een kwestie van het invullen van je account op Start in de Horeca en je hebt binnen de kortste keren een super toffe baan te pakken!

Andere bekeken ook