Werkgevers

Tips voor schrijven van goede vacaturetekst voor mensen met passie voor horeca

Als je op zoek gaat naar nieuwe werknemers voor je horecazaak dan wil je het liefste mensen met een passie voor de horeca. Maar hoe bereik je die mensen precies? Wij hebben het antwoord: schrijf een vacaturetekst waarmee je mensen met passie voor horeca aanspreekt. Hoe je dat doet? Wij vertellen het je hieronder. Lees je mee?

Schrijven voor de doelgroep

Allereerst moet je helder voor ogen hebben voor welke doelgroep je schrijft. Zoek je een afwasser, of iemand die in de keuken gaat werken. Wil je een leergierig iemand aannemen die nog aan het begin van z’n carrière staat, of iemand met flink veel ervaring? Als je duidelijk voor ogen hebt wat je doelgroep is, dan ga je eerst vragen aan mensen binnen het bedrijf of in jouw omgeving wat hen zo aanspreekt in de horeca. Zoek uit wat het enthousiasme triggert en hoe jij daar als werkgever iets beters van kunt maken. Heb je het antwoord? Dan kan je gaan schrijven!

Beschrijf het soort baan in geuren en kleuren

Als je op zoek bent naar een baan, dan wil je het liefste zo duidelijk mogelijk beschreven hebben wat de baan inhoudt. Dit kan je doen op verschillende manieren:

  1. Beschrijf hoe een werkdag eruit ziet op een doordeweekse én weekend dag.
  2. Maak een weekend lang van de verschillende taken korte video’s en bundel deze in een langere video. Deze zet je bij de vacature op je website.
  3. Als de functie inhoudt dat je met veel collega’s moet samenwerken dan is een combinatie van het voorstellen van deze collega’s + een video van het team een aangename verwelkoming.

Onthoud dat solliciteren heel spannend kan zijn voor mensen. Niet iedereen is weggelegd voor het sollicitatieproces, maar dat betekent niet dat hij niet geschikt is voor de baan. Als je met woorden en beeld kunt laten zien hoe fijn de sfeer in het bedrijf is en hoe collegiaal iedereen met elkaar omgaat, breek je alvast een beetje het ijs voor hen.

Wat krijgt de sollicitant als ‘ie bij jou komt werken

Als je duidelijk hebt laten zien waar de sollicitant komt te werken, dan wil hij natuurlijk wel weten wat er nog meer bij komt kijken. Begin positief: beschrijf wat zij van jóú krijgen. Een goed salaris (noem ook een bedrag), doorgroeimogelijkheden, gratis eten op de dagen dat je daar werkt en wellicht een budget om een extra cursus van te doen. Daarna beschrijf je wat er van hen wordt verwacht.

Is het een baan waarbij je bijvoorbeeld verplicht één weekenddag moet werken. Is het een vast aantal uur, of is het een flexibel contract? Hebben ze een bepaalde hoeveelheid ervaring nodig, moeten ze cursussen doen? En als ze cursussen moeten hebben gedaan, kunnen ze die dan ook doen voordat ze aan de slag gaan? Probeer zo veel mogelijk vragen te beantwoorden voordat er daadwerkelijk vragen over komen.

Gen Z werknemers

Als je op zoek bent naar werknemers die Gen Z zijn, dan is het zeker belangrijk om de voordelen voor hen te benoemen. Gen Z vindt werkgeluk heel belangrijk, wil graag doorgroeien en zet áltijd zijn beste beentje voor. Oudere generaties volgen hun voorbeeld, dus probeer een positieve vacaturetekst te schrijven waarin duidelijk wordt dat het echt leuk is om voor jouw bedrijf te werken.

Vacature plaatsen bij Start in de Horeca

Als je je vacaturetekst hebt geschreven, dan kun je die super snel én makkelijk een vacature plaatsen op ons platform. Eerst meer informatie over onze pakketten? Die vind je op onze pagina voor werkgevers!

Succes!

Andere bekeken ook