Werkzoekenden

Slim solliciteren in de horeca doe je zo!

Het sollicitatieproces in de horeca kan uitdagend zijn, gezien de concurrentie en de specifieke vaardigheden die werkgevers tegenwoordig zoeken. Het is cruciaal om op te vallen en je goede eigenschappen en soft skills op een duidelijke, positieve manier te presenteren. We geven je een aantal tips om je sollicitatie in de horeca tot een succes te maken! Lees je mee?

Doelgerichte CV en sollicitatiebrief

Begin met een doelgerichte CV en sollicitatiebrief. Vermijd clichés en benadruk in plaats daarvan specifieke prestaties en ervaringen die relevant zijn voor de functie. Laat zien hoe jouw eerdere werkzaamheden in de horeca aansluiten bij de vereisten van de nieuwe positie. Werkgevers waarderen een duidelijke en beknopte presentatie van je achtergrond. Nog weinig ervaring in deze nieuwe functie? Dat hoeft geen probleem te zijn, laat zien dat je bereid bent om hard te werken!

Focus op al behaalde resultaten

In de horeca draait het om resultaten. Benadruk in je sollicitatiebrief en CV niet alleen je taken, maar ook meetbare resultaten. Heb je bijvoorbeeld de omzet van de bar verhoogd of de wachttijd voor gasten verminderd? Laat zien hoe jouw inspanningen concreet hebben bijgedragen aan de prestaties van het team of de organisatie.

Goed in samenwerken? Bewijs het!

Horecawerk is teamwork, dus ben je goed in samenwerken? Vertel het! Geef concrete voorbeelden van situaties waarin je effectief hebt samengewerkt met collega’s, zoals het coördineren van bestellingen tijdens drukke periodes of het ondersteunen van teamleden bij piekmomenten. Werkgevers willen weten dat je goed kunt functioneren binnen een team.

Klantgerichtheid laten zien

Klantgerichtheid is een essentiële eigenschap in de horeca. Geef voorbeelden van positieve momenten waaruit duidelijk blijkt dat je goed bent in het bedienen van gasten, het oplossen van klachten of het creëren van een positieve ervaring. Werkgevers willen weten dat je begrijpt hoe belangrijk klanttevredenheid is en belangrijker nog: hoe je daaraan bijdraagt.

Laat zien dat je je snel kan aanpassen

De horeca is dynamisch en vereist aanpassingsvermogen. Toon tijdens het sollicitatieproces aan dat je flexibel bent en gemakkelijk kunt omgaan met veranderingen. Geef voorbeelden van situaties waarin je snel moest schakelen of onverwachte uitdagingen moest aanpakken.

Voorbereiden op het sollicitatiegesprek

Bereid je goed voor op het sollicitatiegesprek door je kennis over het bedrijf te tonen. Laat zien dat je begrijpt wat de specifieke uitdagingen en doelen van de organisatie zijn. Denk na over hoe je jouw vaardigheden kunt inzetten om bij te dragen aan het succes van het team.

Probleemoplossend denken

Werkgevers waarderen sollicitanten die probleemoplossend denken. Geef voorbeelden van situaties waarin je creatieve oplossingen hebt gevonden voor uitdagingen in de horeca. Laat zien dat je in staat bent om snel en effectief problemen op te lossen, wat waardevol is in elke werkomgeving.

Follow-up na het gesprek

Laat je betrokkenheid zien door een follow-up e-mail te sturen na het sollicitatiegesprek. Bedank hen voor de tijd en herhaal kort waarom jij de geschikte kandidaat bent voor de positie. Dit toont niet alleen je interesse, maar laat ook zien dat je proactief en beleefd bent.

Even kort samengevat: vertel over (meetbare) resultaten, teamwork, dat je klantvriendelijk bent en probleemoplossend denkt. Door zo open mogelijk over te komen vergroot je je kansen om op te vallen tussen alle andere sollicitanten. En wie weet zeg jij binnenkort wel de volgende stap in jouw horecacarrière.

Andere bekeken ook