Werkgevers

Zo vind je de juiste werknemer voor jouw bedrijf!

Oké, je hebt een knaller van een vacature het WWW ingestuurd, de sollicitaties stromen binnen en het lijkt erop dat veel mensen willen werken bij jouw horecazaak. Maar hoe zorg je er nou voor dat je de perfecte werknemer aanneemt? We geven je bruikbare tips!

Curriculum vitae en motivatiebrief goed lezen

Het klinkt logisch, maar het goed bekijken en lezen van het cv en motivatiebrief geeft je veel meer informatie dan je allereerst denkt. Zo kan je letten op dingen zoals hobby’s en vrijwilligerswerk. Als iemand vrijwilligerswerk heeft gedaan, kan je er een beetje vanuit gaan dat het hart op de juiste plek is en iemand loyaal is. Dat zijn de mensen die je in je team wilt hebben. Of als iemand duursport als hobby heeft dan kan je eruit halen dat ‘ie een goede conditie heeft, discipline heeft én een groot doorzettingsvermogen heeft. Allemaal top karaktereigenschappen voor iemand binnen jouw bedrijf.

Tips om goede werknemers te vinden

Het vinden van goede werknemers kan een uitdaging zijn. Het cv van iemand kan er geweldig uitzien, maar eenmaal op de werkvloer bleek de helft verzonnen. Of een nieuwe werknemer gaat heel goed samen met iedereen in het team, maar is altijd te laat. Dat is dan toch jammer. Mensen uitnodigen voor een sollicitatiegesprek op basis van alleen een cv en motivatiebrief blijft lastig. Maar wij weten hoe je wél goede, potentiële kandidaten filtert van de rest.

Klinkt de werkervaring logisch?

Ook is het verstandig om met wat meer aandacht te kijken naar de werkervaring van de sollicitant. Is het duidelijk dat deze persoon aan het groeien is, of alleen maar aan het job hoppen? Heeft de kandidaat altijd in de horeca gewerkt, of onlangs pas de switch gemaakt? Het hoeft niet per se iets negatiefs te betekenen natuurlijk, maar wel iets waar je vragen over wil stellen voordat je voor jezelf besluit: dit wordt ‘m niet. Voor hetzelfde geld heeft hij er een heel goede reden voor en is het precies het argument waar jij als werkgever blij van wordt!

Wat doe je als de eerste indruk tegenvalt

Het kan natuurlijk dat iemand op sollicitatiegesprek komt en dat je een slap handje krijgt en iemand er wat smoezelig uitziet. Maar probeer echt pas je keuze te maken ná het gesprek, het zou zonde zijn als je iemand te veel laat beïnvloeden. Veel mensen vinden solliciteren heel erg spannend en kunnen daardoor onhandig of ongemakkelijk overkomen. Terwijl hij wat meer op z’n gemak is tegen het einde van het gesprek. Stel je open, maak grapjes en probeer het sollicitatiegesprek niet te statig te houden. Dat is voor niemand leuk, ook niet voor jou.

Elke nieuwe werknemer kan zich ontpoppen tot een waar talent. Het is de kunst om deze talenten naar jou toe te trekken en dat begint bij het schrijven van een goede vacature!. Wij geven je tips voor het schrijven van een vacature voor mensen met een passie voor de horeca!

Andere bekeken ook