Kennisbank

Vakantie bijbaan

Geplaatst op: 08-7-2023

Bijna is het zo ver: de zomervakantie! Nog even knallen voor die laatste tentamens en de missende punten voor je studie binnen te halen en dan zit het studiejaar er alweer op. Tijd voor vakantie? Nee, tijd voor een vakantiebaan! Een vakantie bijbaan is vaak de ideale kans voor studenten om tijdens hun vakantiebaantje lekker wat geld te verdienen. Leuke dingen doen deze zomer en wat geld vooruit zetten voor het komende studiejaar.

Waarom een vakantie bijbaan?

Als jij naast je studie of opleiding al een studenten bijbaan hebt, dan weet je dat je niet heel veel uren kan werken. Je moet natuurlijk veel tijd besteden aan studeren, lessen en colleges bijwonen en voorbereiden. Maar als student heb je nogal wat weken vakantie in een jaar, dus dat is het perfecte moment om flink geld te gaan verdienen. Wil je binnenkort op vakantie, of heb je een nieuwe laptop nodig? Dan is het nu tijd om op zoek te gaan naar die leuke vakantiejob voor studenten!

Soorten vakantiebaan voor studenten

Een vakantie bijbaan is er in verschillende vormen en maten. Voor ieder wat wils, dus! Zo kan je een normale bijbaan doen, maar voor een vaste periode van bijvoorbeeld 6 weken. Dan heb je het vakantiewerk wat zich vooral afspeelt in de avond en in de nacht. Denk hierbij aan het werken in een kroeg of club, als beveiliger of in een restaurant. Maar er zijn ook veel vakantie vacatures bij festivals, callcenters en in de horeca.

Waar moet je op letten bij een vakantie bijbaan?

Als je op zoek gaat naar vakantiewerk als student dan moet je er allereerst zeker van zijn dat het echt tijdelijk is. Je wil na de zomervakantie natuurlijk niet in de knoop komen met je studie en de uren die je daaraan moet besteden. Verder is het aan te raden om te gaan voor een bijbaan waar je wit wordt betaald. Daar betaal je dan belasting over, maar dit krijg je ‚Äď mits je niet te veel hebt verdiend ‚Äď weer terug na je¬†belastingaangifte.

Kies de ideale vakantie bijbaan voor jou als student

Helemaal slim is het als je gaat voor een vakantiejob waar je ook relevante werkervaring opdoet voor je toekomst. Bel of mail naar bedrijven die jij interessant vindt en kijk of zij toevallig een tijdelijke vakantie vacature hebben open staan. En zo niet, dan niet. Maar dan hebben ze wel al een keer je naam gehoord en is het voor een volgende keer makkelijker om een gesprek te krijgen.

Voordelen van vakantiewerk doen als student

Het grote voordeel van kiezen voor een vakantie bijbaan is dat jouw werkgever voor een korte tijd veel uren beschikbaar heeft voor jou. Daardoor kan jij in de zomervakantie heel snel lekker veel geld verdienen. Bij een normale studenten bijbaan gaat dit lastiger. Dan zijn alle uren namelijk al verdeeld over jou en jouw collega’s en kan je vaak niet zomaar veel meer uren in de week werken. Heeft het doen van vakantiewerk ook nadelen? Ja, je kan minder vakantie vieren, maar dat is dan ook wel de enige reden!

Let op! Als jij een tweede bijbaan als student aanneemt als vakantiebaan, dan moet je een speciaal formulier invullen van de Belastingdienst waarin je aangeeft bij welke werkgever je loonheffingskorting wil krijgen. Deze loonheffingskorting kan je maar bij één werkgever aan hebben staan.

Vakantiewerk student: ga ook aan de slag in andere vakanties

Je kan natuurlijk het meeste werken als student bij een vakantiebaantje in de zomervakantie, maar je kan natuurlijk ook aan de slag tijdens de andere vakanties. Als je eenmaal een leuke vakantie bijbaan hebt gevonden, kan je aan je baas vragen of je ook in andere vakanties kan werken. Plekken waar ze specifiek in de vakantie extra mensen nodig hebben zijn bijvoorbeeld bioscopen, pretparken en natuurlijk horeca.

Tips voor de leukste vakantiebaantjes voor studenten

Wil jij gegarandeerd zijn van een super leuke vakantie bijbaan voor studenten? Dan moet je er snel bij zijn! De leukste vakantie bijbanen zijn namelijk al snel vol. Wil je werken bij die toffe strandtent? Stuur dan in maart al een mailtje dat je beschikbaar bent komende zomer. Wil je juist graag aan de slag bij festivals? Zoek dan op wanneer jouw favoriete festivals zijn en zoek contact met de organisatie. Hoe assertiever je bent, hoe groter de kans dat jij de vakantiebaan van je dromen vindt!

Ben jij ook alvast op zoek naar een leuke studenten bijbaan voor na de zomervakantie? Dan heb je heel veel opties! Van een weekend bijbaan voor studenten, tot een flexibele bijbaan voor studenten en er zijn zelfs nachtwerk vacatures voor studenten!