Kennisbank

Bijbaan student

Geplaatst op: 08-7-2023

Ben jij student en kan je wel wat extra geld gebruiken? Een bijbaan is precies waar je naar op zoek bent. Maar als je op zoek bent naar een bijbaan voor studenten, moet je vooral op zoek naar een studentenvacature die heel flexibel is. Een flexibele bijbaan is namelijk belangrijk zodat je naar al je lessen, colleges en tentamens kan blijven gaan.

Wat is een studenten bijbaan?

Een bijbaan voor studenten is eigenlijk een normale bijbaan, maar dan met extra veel flexibiliteit. Dit zijn vaak bijbaantjes voor studenten waarbij je weinig uren in de week maakt en veel leeftijdsgenootjes als collega’s hebt. Jullie wisselen elkaar vaak af, zodat je daarnaast genoeg tijd overhoudt om te studeren. Daarbij is het vaak mogelijk om elke week een ander rooster aan te vragen. Ideaal dus! De ene week heb je vakantie en dus veel uren om aan de slag te gaan bij je studentenwerk, de andere week heb je juist tentamens en werk je het liefste alleen op vrijdagavond. Bij een flexibele studenten bijbaan is alles mogelijk, zolang je natuurlijk goed blijft communiceren met je baas!

Welke soorten studenten bijbanen zijn er?

Er zijn verschillende bijbanen voor studenten, maar deze bijbanen voor studenten hoor je het vaakst:

1. Werken in de horeca als student bijbaan

Werken in de horeca is heel breed. Het ligt ook aan je werkervaring en wat je leeftijd is. Een bijbaan als je 15 jaar oud bent zal vooral bestaan uit afwassen, maar zoek je een bijbaan voor 17 jaar en een bijbaan voor 18 jaar, dan kan je in de keuken aan de slag, eten serveren of juist het bedienen van klanten. Horeca staat vooral bekend om restaurants, maar studentenwerk in de horeca kan ook werken als barista, op festivals of in bijvoorbeeld een club achter de bar zijn.

2. Studenten bijbaan in de supermarkt of andere winkel

Zeg je student, dan zeg je supermarkt. Je kan hier al aan de slag vanaf het moment dat je 15 jaar bent. Dan begin je als vakkenvuller of schoonmaker. Misschien niet het allerleukste werk, maar omdat je collega’s allemaal dezelfde leeftijd hebben, zal je de tijd van je leven hebben! Als je wat ouder bent, 17 of 18 jaar, en op zoek bent naar een studenten bijbaan in een supermarkt of een andere winkel dan zal je je vooral bezighouden met werkzaamheden zoals achter de kassa, voorraadbeheer of assistent in de winkel. Super leuk werk als je graag contact hebt met mensen!

3. Promotiewerk = studentenwerk!

Promotiewerk bestaat uit het promoten van een bepaald merk. Je zal dan op straat bepaalde producten promoten aan voorbijgangers. Je kan hierbij denken aan ijsjes van Ola of de nieuwste Fanta-smaak. Maar je kan ook werken op een beurs. Hier sta je bezoekers te woord met uiteraard het doel om het product te verkopen. Je moet hiervoor goed kunnen kletsen met mensen en als je hier goed in bent dan zal je hier voor de rest van je leven profijt van hebben!

Voordelen van een bijbaan als student

Het grootste voordeel is natuurlijk: geld! Je krijgt maandelijks een salaris op je rekening gestort, en wie wordt daar nou niet blij van?! Maar daarnaast is een bijbaan voor studenten zoveel belangrijker. Hieronder zie je op een rijtje wat de voordelen zijn van studentenwerk:

 • Je doet werkervaring op;
 • Je bouwt aan jouw cv. Iedere baan die je aanneemt is er √©√©n en vormt jou voor de rest van je leven;
 • Op tijd op je werk zijn, je netjes gedragen tegenover je baas, collega‚Äôs en klanten zorgen ervoor dat je meer discipline ontwikkelt;
 • Je leert omgaan met geld. Zeker als je ook op jezelf woont!;
 • Je wordt financieel onafhankelijk;
 • Je bouwt een netwerk op. Handig √©n belangrijk voor later. Hoe vroeger je een netwerk opbouwt, hoe beter;
 • Je maakt vrienden voor het leven! En dat is √©cht zo. De meest bijzondere mensen ontmoet je pas later in je leven, dus ga lekker aan ‚Äėt werk en voor je het weet heb je een prachtige groep vrienden om je heen verzameld!

Nadelen van een studenten bijbaan

Als we de voordelen benoemen, moeten we natuurlijk wel ook de nadelen benoemen. Al zijn dat er gelukkig veel minder. Daar gaan we:

 1. Een bijbaan als student naast je studie is soms zwaar. Je studeert, sport, hebt een sociaal leven en daarnaast moeten werken kan flink pittig zijn!
 2. Je krijgt als student vaak geen vast aantal uren om te werken. Dat betekent dat je niet altijd een even stabiel inkomen hebt. Dat is soms wat spannend. Daarnaast kan dat ook betekenen dat als je ziek bent, je daar niet voor betaald krijgt.
 3. Je houdt minder tijd over voor je studie. Dat betekent dat je heel goed moet plannen. Als je dat leert, is dat juist wel weer een heel positief iets!
 4. Als dat plannen wel een dingetje is en je meer tijd besteedt aan je studenten bijbaan dan is de kans aanwezig dat je te weinig tijd overhoudt voor je studie. Als je niet goed genoeg studeert, behaal je misschien niet genoeg punten en loop je studievertraging op.

En? Helemaal overtuigd dat een studenten bijbaan helemaal voor jou is? Lekker bezig! Er zijn meer dan genoeg soorten bijbanen voor studenten! Wat dacht je van een weekend bijbaan, nachtwerk bijbaan of zelfs een bijbaan vanuit huis? Die studenten bijbaan komt er wel, succes!