Kennisbank

Stage

Geplaatst op: 08-7-2023

Het maakt niet uit welke studie of opleiding je doet, maar iedereen gaat een keer stage lopen. Tijdens je stage ga je meelopen bij een bedrijf alsof je een volwaardig werknemer bent. Je krijgt een stagebegeleider die ervoor zorgt dat jij alles leert wat je moet leren, super interessant dus! Een stage is het perfecte moment om erachter te komen wat je leuk vindt.

Stage lopen

Stage lopen kan je niet zomaar bij alle bedrijven doen. Je hebt namelijk een begeleider nodig en ook moet het bedrijf vaak voldoen aan bepaalde punten voordat het zich een stagebedrijf mag noemen. Maar waar ga je op zoek naar die stageplekken? Wij vertellen het je!

Stage vacatures

Als je gaat stage lopen moet je op zoek naar stage vacatures. Er zijn verschillende manieren om stage vacatures te vinden. Je kan vragen aan docenten of zij aanbevelingen hebben, maar je kan natuurlijk ook bellen naar een tof bedrijf. Verder zijn er speciale vacature websites die gericht zijn op studenten die moeten stage lopen. Wij van Studentenmatch, bijvoorbeeld! Wij vinden het belangrijk dat iedere scholier en student een goede stageplek vindt, want het is zo belangrijk om goede werkervaring op te doen voor later.

Soorten stages

Snuffel stage lopen

Stages zijn er in allerlei vormen en maten. Zo heb je een snuffel stage, deze stage doe je vaak op de middelbare school. Deze snuffel stage duurt vaak maar een week of twee, zodat je kunt kijken of je een bepaald werkveld interessant vindt.

Korte stage lopen

Dan heb je korte stages die vari√ęren van √©√©n maand, tot 3 of 4 maanden. In deze stages werk je echt mee in een bedrijf. Je leert de belangrijkste taken om als volwaardig lid van een team mee te kunnen draaien. Vaak lever je aan het einde van de stageperiode een verslag op waarin je vertelt wat je hebt gedaan en¬†geleerd.

Lang stage lopen

Er zijn ook stages die wat langer duren. Deze zijn vaak een half jaar of zelfs een heel jaar! Als je zo lang stage loopt bij een bedrijf dan kan je ook meewerken, maar de kans is groot dat je op een specifieke opdracht of project wordt gezet. Jij bent dan alleen ‚Äď of met hulp van een collega ‚Äď met √©√©n onderwerp bezig. Van onderzoek, tot uitvoeren, testen en aanpassen. Tot slot geef je aan het bedrijf een advies. Hoe raad jij aan dat zij verder gaan de komende weken, maanden of zelfs jaren? Na dit grote onderzoek ben jij de expert, dus jij kan jouw collega‚Äôs heel goed ondersteunen en adviseren! Deze langere stages doe je vaak aan het einde van een studie of opleiding zodat je voor afstuderen en de afstudeerstage veel werkervaring opdoet voordat je gaat beginnen aan een echte¬†baan!

Afstudeerstage lopen

We noemden het hierboven al: de afstudeerstage. De afstudeerstage is waar je de afgelopen jaren naartoe gewerkt hebt. De afstudeerstage is super belangrijk, want als je deze stage niet goed afrondt, zal je niet kunnen afstuderen. Dat is natuurlijk wel wat we willen, dus belangrijk is dat je van tevoren op zoek gaat naar een goede stage vacature die past bij jou, wat je leuk vindt om te doen én wat je in de toekomst gaat doen. Maar hoe doe je dat?

Stage vacature zoeken

Als je op zoek gaat naar een stage vacature moet je beginnen bij jezelf. Stel jezelf belangrijke vragen. Ondanks dat een stage lopen maar een paar maanden is, is het wel een belangrijke tijd voor jouw toekomst. Enkele voorbeelden van vragen die je aan jezelf kan stellen zijn:

  1. Wat vind ik het allerleukste van mijn studie of opleiding nu, en op welke manier zou ik dit werk verder kunnen ontdekken in een stage?
  2. Wil ik liever veel verschillende dingen kunnen, of vind ik het belangrijk om specialist te worden in een bepaald onderdeel van mijn branche?
  3. Wat wil ik in een aantal maanden tijd bereiken? Dit kan op persoonlijk gebied zijn, maar natuurlijk ook op zakelijk gebied.
  4. Wil ik stage lopen bij een bedrijf waarin ik misschien kan blijven werken als bijbaan naast mijn studie, of als starter na mijn studie?
  5. Zijn er nog specifieke vaardigheden die ik wil (door) ontwikkelen?
  6. Vind ik de locatie en een stagevergoeding belangrijk?

Heb je de antwoorden gevonden op bovenstaande vragen? Goed! Dan gaan we door. Lees je mee?

Stage vacature bank

Er zijn veel verschillende manieren hoe je aan een stageplek kan komen. Allereerst kan je het natuurlijk vragen aan klasgenoten, vrienden, familie en ouderejaars. Maar tegenwoordig heb je zelfs een hele stage vacature bank voor studenten. Ideaal! Bij Studentenmatch kan je op zoek gaan naar stage vacatures bij stagebedrijven die gegarandeerd een kwalitatieve stageplek aanbieden. Stage lopen is wat ons betreft één van de belangrijkste stappen die je doorloopt tijdens je studie of opleiding.

Stage solliciteren

Heb je een interessant bedrijf gevonden waar je wel zou willen stage lopen? Dan is het tijd om te solliciteren! We kunnen er lang of kort over zijn, maar als jij écht wilt stage lopen bij een bepaald bedrijf, dan is het belangrijk dat jij tijd stopt in een goede stage sollicitatie. Schrijf een sterke brief, die je alleen gebruikt voor dit bedrijf. Copy & paste gaat je niet helpen, dus hup, schouders eronder en typen maar!

Tips voor een goede sollicitatiebrief

Als je een sollicitatiebrief gaat typen is het belangrijk dat je vanaf de allereerste zin opvalt in positieve zin. Laat de standaard ‚ÄúMijn naam is .. en ik ben ‚Ķ jaar‚ÄĚ maar achterwege, want die kent jouw toekomstige stagebegeleider wel. Ga voor een knaller van een openingszin! Je wil hun nieuwsgierigheid wekken en zorgen dat ze je hele brief aflezen. Ga daarom na waarom jij zo enthousiast wordt van het stagebedrijf, de stagevacature of de stageopdracht en probeer dit pakkend te verwoorden. Verder verwoord je in de sollicitatiebrief wat je graag wil leren en wat je denkt dat j√≠j bijdraagt als jij onderdeel van het bedrijf zou zijn. Want ondanks dat je nog aan het leren bent, betekent dat niet dat jij jouw toekomstige collega‚Äôs niets zou kunnen leren natuurlijk! Jonge mensen brengen altijd goede idee√ęn en een frisse blik mee die ieder bedrijf goed kan¬†gebruiken.

Tip: zo bereid je je goed voor op je sollicitatiegesprek!

ChatGPT als tip

En aangezien je leeft in 2023 hebben we nog een ultieme tip: maak gebruik van ChatGPT! ChatGPT is een chatbot die jou super goed kan helpen bij het maken en nakijken van teksten. Neem de teksten niet letterlijk over, want de chatbot is natuurlijk niet alwetend ;-). Hij kan wel goed helpen bij het controleren op tekstuele fouten en het aanleveren van alternatieve zinnen als je er niet goed uitkomt.

Succes!